Hoe werkt een virus?

Hoe werkt een virus

Om de vraag “Hoe werkt een virus?” goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst goed weten wat een virus nu eigenlijk is en hoe het werkt. Het menselijk lichaam is uit cellen opgebouwd. Iedere cel in het lichaam heeft zijn eigen specifieke taak. De basis van een cel is dat deze zich deelt, als de celdelingen goed en correct verlopen doet de cel zijn werk goed. Een virus kan zichzelf niet delen en heeft een cel nodig om zich te verspreiden. Een virus is best slim en zoekt daarvoor cellen om mee samen te werken, op die manier kan een virus zich ook delen.

Hoe werkt een virus in het lichaam

Dus een virus zweeft door het lichaam heen en is op zoek naar een cel die het virus binnen wil laten. Als deze cel het virus binnenlaat heeft het virus dus een host gevonden. Deze host is voor het virus de werkplaats en samen hebben ze een match. Als het virus eenmaal binnen in de cel is neemt het de leiding over. Het virus laat de cel stoppen met de eigen functie en in plaats van zichzelf te delen het virus te gaan delen en dus vermeerderen.

De cel die gehoorzaamd aan het virus maakt daarna dus meer en meer virus. Steeds meer tot er zoveel virus in de cel aanwezig is dat het virus anders cellen kan gaan zoeken hetzelfde te gaan doen. Op deze manier neemt een virus steeds meer van het lichaam over en ga je je langzaam steeds zieker voelen. Immers het harde werken voor het virus kost veel energie en de host (het lichaam) raakt vermoeid. Zo moe dat je koorts gaat krijgen, gaat hoesten, slijm gaat maken en kortademig wordt.

De kans dat je een virus krijgt is bij de meeste virussen vrij klein en niet ieder lichaam is even gevoelig voor een virus. Je lichaam moet ook om kunnen gaan met virussen. Dat is jouw natuurlijke weerstand. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer en daardoor wordt je soms dus ziek. Als jouw lichaam gezond is maakt het zelf antistoffen aan en ben je een paar dagen niet lekker maar is het daarna gewoon weer voorbij.

Soms is er een nieuw virus en heeft het lichaam even de tijd nodig om de juiste antistoffen te maken. Dan duurt het iets langer. Als je lichaam niet fit is kan dat langer duren en kun je dus veel zieker worden en ook langer ziek blijven.

Hoe werkt een virus

Bij een virus mutatie verandert de genetische code van het betreffende virus. Om te begrijpen hoe en waarom virussen muteren, moeten we gaan denken als een virus. Een virus wil dus zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk besmetten. Daarvoor is het voor het virus erg belangrijk dat een virus zich snel vermenigvuldigt in het menselijk lichaam en daarbuiten zoveel mogelijk mensen infecteert. Iedere keer als het virus vermenigvuldigt kan er een verandering, een mutatie, optreden in de genetische code.

Mutatie, hoe werkt een virus

Dus een virus muteert altijd en als we gaan vaccineren zal het virus zich dus sneller aanpassen en muteren, dan krijg je weer een andere versie van het virus waar je eerst mee besmet was. Als jouw lichaam de eerste keer goed heeft doorstaan is de kans dat de tweede, derde, vierde en alle andere versies worden verslagen door jouw immuunsysteem groot.

Welke virussen overleven

De versie of variant van het virus dat zich het beste kan vermenigvuldigen en de meeste lichamen kan besmetten, en dus de meest sterke is van de virus versies, wordt de dominante. Voor een virus is het belangrijk voor het verspreiden en dus te kunnen overleven om zich zo goed mogelijk aan te kunnen passen. De virus varianten die zich het beste kunnen vermenigvuldigen hechten zich het beste aan de lichaamscellen. Ook zijn dit de virusvarianten die het beste kunnen ontsnappen aan het immuunsysteem van de mens. Maar ook die het beste een manier verzinnen om een vaccin te slim af te zijn. Een zwak virus blijft dus niet bestaan.

Het verschil tussen een virus en een bacterie

Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is. Het is een levendige cel, iets wat niet voor een virus geldt. Een virus is namelijk geen organisme en het heeft ook geen eigen cellen. Een virus is een klein deeltje met erfelijk materiaal. De witte bloedlichamen in uw eigen gezonde lichaam kunnen de meeste bacteriën die kwaad willen doen verslaan. Als dit niet lukt, blijft u langer of ernstiger ziek. Wanneer u te lang of zwaar ziek blijft moet u naar de huisarts. U kunt van de huisarts dan een antibioticakuur krijgen waarmee de bacteriën verslagen worden. Tegenwoordig zijn we iets voorzichtiger met antibiotica omdat we willen voorkomen dat bacteriën resistent worden voor deze middelen. Als dat gebeurt hebben we een grote uitdaging.

Dus voor nu om veiliger te zijn, zorg voor een gezond lichaam door gezonde voeding, ventileer, houd afstand en was uw handen goed. En mocht u toch klachten hebben, houd daar rekening mee en zorg voor voldoende afstand tot uw medemens. Wilt u een mondkapje of desinfecterende gel bestellen ga dan naar onze webshop.

Stay Safe